Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Οι πρόωρες εκλογές του 2007 έγιναν λόγω των ομολόγων, είπε ο Γ.Ζορμπάς



Με την υπόθεση των ομολόγων συνέδεσε ο Γιώργος Ζορμπάς τις πρόωρες εκλογές του 2007, στη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική της Βουλής.
Ο δικαστικός πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος άφησε αιχμές για την παρακράτηση αποδεικτικών στοιχείων από τη Δικαιοσύνη.
Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε για τον άλλοτε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά, ο οποίος είχε επιστρέψει τα δικά του πορίσματα ως «μη σύννομα».
«Την ίδια ώρα που μου επέστρεφαν ως μη σύννομα τα πορίσματα μου, υπήρχε επιλεκτική διαρροή τους στο Τύπο. Είχε γνώση των πορισμάτων ακόμα και ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ» ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε:
«Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρχε συνειδητή παρακράτηση αποδεικτικών στοιχείων από τους εισαγγελείς που ασχολούνταν με την έρευνα. Υπήρξε συνειδητή προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια από εισαγγελείς.»
Για τον κ. Σανιδά υποστήριξε ότι δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή και εγρήγορση για τη δέσμευση των λογαριασμών στελέχους της North Asset Management.
«Την άνοιξη του 2007, κατά την ενέργεια των πρώτων προανακριτικών πράξεων είχαμε ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών με τη SOSCA, τη βρετανική διωκτική αρχή, η οποία εποπτεύει τη δράση επί μεν των λογαριασμών στα Cayman British Islands. Μας είχαν πει ότι έχουμε τη δυνατότητα να δεσμεύσουμε λογαριασμούς της εταιρείας του κ. Παπαμαρκάκη και περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής» ανέφερε ο κ. Ζορμπάς και συμπλήρωσε:
«Επικοινώνησα με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αλ. Παπαληγούρα και του είπα, σας ενημερώνω διότι διαπιστώνω μια απροθυμία της Εισαγγελίας Εφετών να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής [...]
» Μου είπε ο κ. υπουργός ότι το θέμα είναι σοβαρότατο, να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σανιδά. Του λέω να πω εκ μέρους σας και μου απάντησε βεβαίως. Απευθύνθηκα στον κ. Σανιδά και η απάντηση του ήταν αρνητική [...] Έμεινε εκεί το θέμα, δεν έγινε αίτημα και ειδοποιήθηκε η SOSCA.
» Μας είχε πει μάλιστα θα περιμένουμε 40 μέρες να δεσμεύσουμε τους λογαριασμούς Παπαμαρκάκη, του οποίου η προμήθεια ήταν μεγάλη, 19 εκατομμύρια 400 χιλιάδες.»
Ο κ. Ζορμπάς επέμεινε ότι «αν άνοιγαν οι λογαριασμοί του κ. Παπαμαρκάκη θα είχαμε μάθει πολλά» προσθέτοντας: «Κάτω από τα φοινικόδεντρα στήνονταν εταιρείες και έφευγαν τα λεφτά».
Στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το αν ήταν νόμιμη η ενέργεια του κ. Σανιδά και αν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης αποδεικτικών στοιχείων, ο κ. Ζορμπάς παρέπεμψε σε ρήση του πρώην υπ. Δικαιοσύνης Θανάση Κανελόπουλου ότι: «Το λογικό δεν έχει ανάγκη αποδείξεως», για να συμπληρώσει: «Η νομική είναι σοφή επιστήμη αλλά και αφορμή πάσης φύσεως παρανομιών».
Ο κ. Ζορμπάς ρωτήθηκε γιατί έφυγε από την Ανεξάρτητη Αρχή: «Δεν γνωρίζω. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται αδυναμία συνεργασίας» απάντησε.
Πολλές ήταν οι ερωτήσεις βουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με διαδρομές «μαύρου χρήματος» και εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
«Περιγράφετε λεπτομερώς και για την περίπτωση του ΤΕΑΔΥ και του ΤΣΠΕΑΘ διαδρομές 'μαύρου χρήματος', διαβάζουμε για βαλίτσες στην Ελβετία, για εταιρίες-'μαϊμού' στη Ρωσία, για συναλλαγές πιθανά ανύπαρκτες. Το θέμα της διαδρομής του 'μαύρου χρήματος' το ψάξατε;» ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.
«Ακριβώς τις προθέσεις όλων των πρωταγωνιστών της ιστορίας, είτε είχαν υπουργική ιδιότητα, είτε δικαστική δεν τις γνωρίζω. Ειλικρινώς δεν ξέρω πώς εσκέφθησαν οι άνθρωποι και για αυτό η συλλογιστική μου στο πόρισμα βασίζεται σε ενδείξεις και σε στοιχεία τα οποία τελικώς θα εκτιμήσει δικαιοδοτικώς ένα δικαστήριο ασφαλώς
» [...] Λυπούμαι βαθύτατα διότι άφησα στη μέση έρευνα και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τη Siemens» απάντησε.
Σε άλλη ερώτηση του κ. Πρωτόπαπα αν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης της έρευνας γύρω από το θέμα των δομημένων ομολόγων, ο κ. Ζορμπάς τόνισε:
Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρχε συνειδητή παρακράτηση αποδεικτικών στοιχείων από τους εισαγγελείς που ασχολούνταν με την έρευνα. Υπήρξε συνειδητή προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια από εισαγγελείς.
«Αντικειμενικώς έμειναν στη μέση οι έρευνες μου. Το λογικώς αυτονόητο δεν έχει ανάγκη αποδείξεως, έλεγε ο Θανάσης Κανελόπουλος.»
Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου σχετικά με το αν έχει ανακαλύψει εμπλοκή πολιτικών προσώπων κατά τις έρευνες του.
«Ποια ήσαν. Όνομα και επώνυμο. Πήραν χρήματα; Ναι ή όχι. Γιατί αυτό είναι το μείζον. Μάθατε εκ των υστέρων κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε εμείς σήμερα;» πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος.
«Το μείζον είναι ότι σήμερα επιτέλους το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει το κείμενο δημοσίων εγγράφων και το περιεχόμενό του, το οποίο καλείται να εκτιμήσει. Πέραν αυτού εγώ δεν έχω, όχι δυνατότητα, αλλά ούτε και τη γνώση να σας μιλήσω.
» Εγώ εκθέτω περιστατικά, συμπεριφορές, προσχεδιάσεις ανεπίτρεπτες. Πέραν τούτου και πέραν του κειμένου, ούτε δικαίωμα είχα να κάνω περαιτέρω έρευνα, γιατί είχε επιληφθεί ειδικός εφέτης ανακριτής, ούτε είχα συγκεντρώσει άλλα στοιχεία.»
Σε άλλη ερώτηση του κ. Νικολόπουλου αν υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης, ο κ. Ζορμπάς είπε:
«Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος στο στάδιο αυτό μπορεί να μιλήσει για υπάρχουσα απόδειξη. Την απόδειξη θα την προσφέρει ποινικό δικαστήριο. Εγώ αναφέρομαι σε περιστατικά που μου έκαναν εντύπωση και δυσχέραναν μια δική μου έρευνα. Πέραν τούτου δεν είπα τίποτα άλλο.
» Είπα όμως ότι η δικαιοσύνη όφειλε να έχει περατώσει αυτήν την υπόθεση, της οποίας οι διαστάσεις είτε το θέλαμε είτε δεν το θέλαμε πήραν τη μορφή πολιτικού σκανδάλου [..]
» Πολιτικές διαστάσεις εδόθησαν όταν ο χωρίς νόμιμη αρμοδιότητα εισαγγελεύς εφετών απεφάνθη περί του μη σύννομου του πορίσματος μου. Ο πρώτος θόρυβος έγινε τότε και πάλι δεν έδωσα αφορμή να γίνει πολιτικός λόγος. Ξέρετε πότε άλλοτε εδόθη τόνος πολιτικής διαστάσεως στην υπόθεση; Όταν τέσσερις μέρες πριν εμφανιστώ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκηρύχθηκαν εκλογές.
» Τότε πια ήταν αναγκαίος ο θόρυβος. Εσείς τότε αν ήσασταν αντιπολίτευση δεν θα φωνάζατε; Να το πούμε καθαρά. Δεν ήταν αναγκαίο, ως εκ του περιβάλλοντος και του θορύβου να πάρει πολιτικές διαστάσεις το θέμα; Να, γιατί πήρε και πότε τις πολιτικές διαστάσεις. Εγώ δεν είχα πρόθεση να δώσω πολιτικές διαστάσεις, διότι δεν έκανα ποτέ επιλογή παρανομούντων στη ζωή μου. Εδίωκα την παρανομία.»
Αναφερόμενος στον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Ζορμπάς ανέφερε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις που δεν έτυχαν ατυχώς εφαρμογής εξ' αφορμής της αβελτηρίας και του εφησυχασμού των Οργάνων της».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο κ. Ζορμπάς χαρακτήρισε «επικερδές σχήμα και ριψοκίνδυνο ως επενδυτικό προϊόν μη συνάδον με τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας για την επένδυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων».
Η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαϊδου ρώτησε μεταξύ άλλων: «Ποιοι άλλοι ζημιώθηκαν στην πορεία αυτή πέραν των ασφαλιστικών ταμείων;»
«Ωφελήθησαν πολλοί. Παράνομη ωφέλεια υπήρξε εκείνων που πήραν λεφτά. Φερ' ειπείν η ΝΑΜ πήρε υψηλή προμήθεια 19 εκατ. 400 χιλιάδες. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό, Το θέμα είναι πού πήγαν τα χρήματα αυτά. Τα κράτησε όλα ο κ. Παπαμαρκάκης; Δεν μου φαίνεται. Το 'δεν μου φαίνεται' δίνει την απάντηση στο πόρισμα πάλι…»
Τέλος, βολές εξαπέλυσε ο πρώην εισαγγελέας κατά των δικαστών που καθυστερούν εδώ και 4 χρόνια να ολοκληρώσουν την σχετική έρευνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ευτυχής η δικαιοσύνη σε μια μακάρια ενασχόληση της επί 4 χρόνια».
Η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεχίσει την έρευνα της με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ τα πολιτικά πρόσωπα, με πρώτο τον πρώην υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, προτίθεται να τα καλέσει να καταθέσουν αφού εξαντληθούν οι υπόλοιποι μάρτυρες.
Σε μια πρώτη αντίδραση η ΝΔ χαρακτήρισε «φούσκα» την κατάθεση Ζορμπά, δεδομένου ότι δεν κατονόμασε τον πολιτικό χώρο για τον οποίο έγραφε στα πορίσματά του.
Newsroom ΔΟΛ
Αναμετάδοση από το Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας, δεν κοστίζει τίποτα!